2015 m. kovo 12 d., ketvirtadienis

Mano Vipassana patirtis

Visas tekstas tai tik amsneinė patirtis, kuri gali nesutapti su aprašymu arba su kitų studentų patirtimi.

Vipassana- yra viena seniausių Indijos meditacijos technikų. Žodis „vipassana“ reiškia matyti daiktus tokius, kokie jie yra iš tikrųjų. Vipasana yra savęs transformacijos kelias, grindžiamas savęs stebėjimu. Jos dėmesio centre yra glaudus proto ir kūno tarpusavio ryšys; jį galima tiesiogiai patirti suvaldžius dėmesį ir nukreipus jį į fizinius kūno pojūčius, kurie nepaliaujamai sąveikauja su protu ir lemia proto būklę. Ši savęs stebėjimo ir tyrinėjimo „kelionė“ prie bendrų proto ir kūno ištakų ištirpdo proto nešvarumus ir nuramina protą, o pusiausvyroje esantis protas visuomet yra kupinas meilės ir atjautos.

    Kaip ir minėjau buvusiame įraše, Vipassana atardau Jurga Adomo dėka. Netrukus užsiregistravau į Vipassanos kursus ( http://www.lt.dhamma.org )ir laukiau savojo dešimties dienų atsiskyrimo. 
    Buvo įdomu pažiūrėti į akis savo skausmui. Rasti jo centrą ir paskayti "anicha". Tai gamtos dėsnis. Viskas ateina, tam kad išeitų. Pažiūrėti be išankstinio nusistatymo į akis savo baimėms. Savo pykčiui. Savo aistrai. Savo mėgavimuisi. Stebėti, kaip su laiku jie tirpsta, palikdami tik mažytę kruopelytę žėrinčios vibracijos išmestomis į paviršių. Jausti save su galimybe JAUSTI. Pastoviai besikeičiačio fenomeno sujungimas,  materealaus ir nematerealaus. Anicha. Amžinybė pastovaus nepastovumo. Begalinė meilė, nesibaigianti meilė. Milžiniška išmintis. 

Dešimt dienų, tiek trunka vipassana meditacijos. Tiek laiko reikia/ užtenka įsisavinti DAMMAI, suprasti kaip veikia ši technika ir paisnerti į gilųjį savo AŠ. Visas dienas vyrauja griežtas tvarkaraštis, bet jis griežtas tik iš pažiūros, kai esi dalelė jo, dalelė visos dienos ir tau tampa viskas labai priimtina, labai sava, labai artima.
4:00 - 4:30  Labas rytas. Gongas. Keliames. Po pirmos dienos įsigudrinau. Gongas, nsusiuku į šoną užsidedu kelnes, džempą, iš džempo kišenės išsitraukiu dantų šepetuką ir užsidedu dantų pastos, kol einu į meidtacijų salę valausi dantis. Taip miegui sutaupau apie 15min, nes praleidžiu stovėjima eilėje prie kriauklės.
4:30 - 6:30 Meditacija salėje arba savo kambaryje. Medituoti taip anksti ryte buvo labai sunku, sunku susikaupti, nes pritas dar nori pagalvoti apie nieką ir paplanuoti kaip perstumdysiu kabarį gryžus. Po trečios dienos. Atsikeliu, pagalvę ant žemės, atsiguliu, apsikloju, lempa prie akių, kad spigintu ir neužmigtum, taip dvi valandas stengiesi iš visų jėgų susikaupti ir medituoti, nes čia tam ir atvažiavau.
6:30 - 8:00 Pusryčiai. Po pirmos dienos atsisakiau pusryčiu, kai medituoji maisto pakanka labai mažai, tad nusprendžiau šį laiką skirti miegui.
8:00 - 9:00 Grupinė meditacija salėje. Privloma. Valanda laiko negali keisti rankų ar kojų padėties, negali atsimerkti, nes tai meidtacija tvirto apsisprendimo. 
9:00 - 11:00 Meidtacija salėje arba savo kambaryje.
11:00 - 12:00 Pietus. Maistas- nuostabus. Visuose aprašymuose labai sureikšminamas, kad paprastas vegetariškas maistas, tikėjausi grikių košės ir vandens, stipriai suklydau. Kas diena mūsų laukdavo vis kitas pasirinkimas, su salotomis, skania duona ir karštu patiekalu. Maistas pagamintas su meile, gal del to jis atrodė toks skanus. 
12:00 - 13:00 Poilsis bei pokalbiai su mokytoju. Dažnaiusiai tai reikšdavo miega.
13:00 - 14:30 Meditacija salėje arba savo kambaryje. 
14:30 - 15:30 Privaloma tvirto apsisprendimo meditacija. 
15:30 - 17:00 Meidtacij salėje arba savo kambaryje.
Nuo šio laiko jau galėjai skaityti, kad diena baigėsi, nes pastarasis laikas pralėkdavo it 1minutė.
17:00 - 18:00 Arbatos pertraukėlė. Gauname arbatos ir vaisių. Dažnaisuai tai reikšdavo pasivaikščiojima gryname ore.
18:00 - 19:00 Tvirto apsisprendimo meditacija.
19:00 - 20:15 Paskaita, Klausydavome įdomių pakskaitų apie vipassana techniką, apie jos įtaka kitiems, apie jos taikyma visame pasualyje ir t.t
20:15 - 21:00 Grupinė meditacija salėje. 
21:00 - 21:30  Klausimai ir atsakymai Galėjai pasilikti salėje ir užduoti rūpimus klausimus mokytojui. 

    Prieš atvažiuojant, pats didžiausias iššūkis man atrodė tai tylėjimas 10 dienų bei n skaičius valandų sedėjimas lotoso pozoje, tačiaaaau labai smarkiai klydau. Tylėti buvo taip paprasta, net jei ir būtų galima kalbėti tikriausiai nebūčiau pratarusi nei vieno žodžio.  Sedėti, na taip jausdavau žvėrišk skausmą nugaroje bei keliuose, tačiau anicha, viskas kas ateina- išeis. Pats sunkaisuais iššūkis buvo, n valandų dienoje galvoti apie dabar, stebėti save dabar, jeigu pastebėjote mūsų protas dažniausiai galvoja apie praeiti, arba ateitį, apie dabar jis negalvoja.
    Tik atvykus susidraugavome 4 merginos, visos turime kažką, kas sieja mus visas, atrodo, mes kūdikystėje išskirtos seserys, kurios po 20 metų susitiko. Visos pirmą kartą per langelio plyšį pamačiusios mūsųmeditacijų salę, su identiškais čiužinukais išdėstytais vienodais tarpais su vienodomis pagalvėlėmis ant jų, visos horu pasakėme: "Kaip žydų koncentracijos stovykloje", o po kelių dienų salė, kad ir su užlėptais langais, tapo viena iš jaukaiusiu vietų, kurioje jaučiame energija, šilta ir pilna meilės energija.
    Grįžtant prie iššūkių, vienas didžiausiu buvo, visą laika skiri tik sau, savo vidui,kai ateina labai įvairūs suvokimai, kartas mąstai tikri jie ar ne. Kartais ateina seniai užmiršti prisiminimai iš vaikystės, iš gilios vaikystės.
Lūžio dienomis, t.y 2d., ir 6., didžioji dalis studentų nori namo, kaikurie ir išvažiuoja, bet tie kurie paislieka, kitą dieną jaučiasi laimingi ir džiaugaisi, kad nepaliko savo vidaus su pradėtu gydymu.

Praėjus vos kelioms dienamos jau sunku perpasakoti svao emocijas, savo potyrius kuriuos jaučiau ten. Tačiau eidama gatve, aš einu nebe taip, galvoju nebe taip, pasaulį matau nebe taip. Alkoholikus benamius- tu matai su užuojauta ir gailesčiu, piktas pardavėjas maksimoje- tu supranti ir paguodi jas, nusišypsai, stengiesi padėti visiems kams gali praversti tavo pagalba.
    Jeigu tu svarstai ar tau ten reikia važiuoti, yra tik vienas ataskaymas- reikia, tačiau iš mano pusės būtų patarimas važiuoti su antrąja puse (jeigu tokia turi) ir sutvarkius vissu rieklaus namuose bei darbe, kad nereiėktų papildomai blaškytis ir galvoti KAIP TEN YRA? 

    


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą